Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výlet Schafberg

Předpověď počasí na minulý čtvrtek byla několik dní předem jasná a neměnná - zataženo, deštivo. Jelikož jsem měl volno a manželka také, rozhodl jsem se připravit zážitkový výlet. Tip na něj jsem dostal na jaře od Lenky a Michala. Vrchol Schafberg (ovčí hora) v blízkosti Salzburgu.

Po přečtení 2 článků o výstupu na webu jsem sestavil plán cesty, který se nám podařilo celkem dodržet. První sebezapření bylo vstát v 5 hodin ráno. Díky objíždce kolem Freistadtu jsme dorazili cca v 9:30 na místo. Kdyby to bylo o hodinu dřív, stihli bychom ranní mlhy.. tak příště.

Následovalo zaparkování za 4 EUR na den u Wolfgangsee (538 m), zamítnutí lanovky na vrchol Schawberg (1783 m) za 29 EUR (jednosměrna 19 EUR). Vydali jsme se nejdříve městem, loukami, lesem (na kraj lesa pohodlná cesta i pro kočárky). Pak začalo přituhovat a přibývali výškové metry. Otevírali se malebné výhledy na podzimní krajinu, jezera, sousední vrcholy (zasněžený Dachstain).

Závěr výstupu není pro slabé povahy - varování "pro zdatné turisty" má své opodstatnění. Takže se při obou možných cestách z naší trasy, které nekopírovala lanovku, nevyhnete ocelovým lanům a kramlým ve skále. Tato část už pro děti moc není.. leda pečlivě vycvičené. Pro sestup jsme zvolili ostudně lanovku, protože dolu bychom sešli po tmě. 

Předchozí článek Následující článek